De bijdrage die paarden leveren om in het nu te blijven en om je niet te richten op de uitkomst!
Een bijzondere week, met onverwachtse wendingen. Is het onverwachts, of is het zo dat je het niet verwacht had dat het zo kan lopen? Dan heb je het over de uitkomst.
Wanneer je alle gevoelens de ruimte geeft, ben je minder met de uitkomst bezig. Ik ervaar de bijdrage van de paarden hierbij, dat die gevoelens nog meer de ruimte kunnen krijgen. Iemand zei in een sessie: ‘ ik weet niet wat ik voel!’ Toen ze in contact met het paard was, kon ze het voelen toelaten.

Ik vind dat zo bijzonder: hoe opener je bent en alle gevoelens/emoties de ruimte geeft, dat de uitkomst dan minder belangrijker is. Dat geeft zoveel ruimte.
Ik merk dat mijn ondersteuningsrol daar ook invloed op heeft, dat de ander minder gericht is op de uitkomst. In de begeleiding van volwassenen en ook kinderen, willen we het liefst zien dat het een bepaalde richting uitgaat. Het is verloren energie om met de uitkomst bezig te zijn.

Bij kinderen die in een lastige situatie zitten, kan ik mij dat heel goed voorstellen dat ze met de uitkomst bezig zijn. Omdat het zo pijnlijk is en dat ze niets aan de situatie kunnen veranderen. Omdat ze daarin afhankelijker zijn van de ander. Toch ervaar ik, en dat laten ze ook zien, dat ze een veerkracht hebben om mee te kunnen bewegen met de situatie.
Het is zo mooi dat ouders daarin de rol naar de kinderen kunnen hebben om hen die ruimte te geven, dat ze volledig tot hun recht komen. Het is de onmacht van de ouders als ze de kinderen daarin niet kunnen ondersteunen, omdat er emoties tussen staan die ze nog onbewust onderdrukken. Wanneer ik zie dat ouders daar stappen in maken, en het kind de ruimte krijgt, daar geniet ik zo van.

In de sessies leveren ook de paarden daarin heel natuurlijk een bijdrage; ze geven mensen de ruimte om te voelen wat er op dat moment wil zijn.
Dat paarden die bijdrage leveren, daar heb ik geen woorden voor, dat gaat in stilte. Daar ben ik alleen maar dankbaar voor.