Wat ons aanbod betreft zijn er nu ook geen fysieke bijeenkomsten! De volgende lezing in april zou op een school in de buurt zijn. Dit wordt opgeschoven naar een volgend mogelijk moment.
Tijdens de eerste workshop op 12 maart hebben we het gehad over ‘open communiceren’. Het was nog net mogelijk, dat we om de keukentafel in het gezinshuis konden zitten. Het beeld van vroeger dat moeders met hun breiwerkje en een kopje koffie met elkaar deelden wat er speelde in de opvoeding en elkaar adviezen gaven, kwam toen naar boven.

We kunnen ons voorstellen dat ook wij overgaan om op afstand wat kunnen bieden voor ouders, om dit aanbod voort te kunnen zetten. Vooral in deze tijd, dat ouders en kinderen zo dichtbij met elkaar zijn. Hierin komen we onszelf tegen wat we nog mogen leren en dat kan zeker positief zijn. Dit heeft een grote meerwaarde, maar dat betekent niet dat het altijd zo gemakkelijk is. Ik merk dat er soms heftige situaties zijn, bij de mensen die ik op afstand begeleid, nu de kinderen thuis zijn.

Tot nu toe merken we in het gezinshuis dat er veel meer rust is, nu de prikkel van buiten wegvalt. Er zijn ook heftige momenten, maar die zijn tot nu toe kort en krachtig. Er wordt een veel directer beroep op ons gedaan, dat wij in onze verbinding en kracht mogen staan. Er zijn en daardoor ook goed voor jezelf blijven zorgen. Hier wordt nog meer een beroep op gedaan. Dit was ook onze uitdaging toen we met het gezinshuis begonnen, en nu wordt die in de praktijk gebracht.

De momenten van samen buiten zijn dan ook heel waardevol. De natuur die zo anders aanvoelt nu. Die tot rust komt en dat we er volop van mogen genieten. Het lijkt ook dat je veel meer mooie momenten ziet, zoals duiven die samen op een tak zitten, roodborstjes volop, veertjes die overal liggen en bloemen die opengaan. Ik geniet ervan, als wij aan het hardlopen zijn, de honden mee en kinderen op de fiets achter ons aan, en hoe ze zich aan het uitleven zijn op hun eigen manier.

Ik zei vanmiddag: het voelt voor mij zoals toen mijn dochters geboren werden dat je zo`n natuurlijk ritme hebt, heel dichtbij huis, met weinig andere dingen erom heen bezig zijn.
Het is ook van belang dat we er voor elkaar kunnen zijn. Dat is wat we nu ook zien op de media, hoe op een creatieve manier van alles wordt gedeeld, en dat mensen er voor anderen kunnen zijn. Het zou mooi zijn dat we ook op lange termijn er nog kunnen zijn voor elkaar. Hopelijk ook weer om de keukentafel!